S narastajúcou popularitou kryptomien dochádza k veľkému odlivu peňazí z bežných účtov a ľudia čoraz častejšie siahajú po rizikových investíciách ako sú kryptomeny. Čo ich k k tomu vedie je pomerne zrejmé.

Kryptomeny ako závodné kone

Kryptomeny by si v histórii ľudstva zaslúžili olympijské zlato v znásobovaní počiatočnej investície na krátkych aj dlhých tratiach. Ak disponujete nejakou finančnou gramotnosťou je vám jasné, že sporiace účty sú ako slimáci na dostihoch kryptomien. Preto každý, kto nechce čakať niekoľko rokov pokiaľ sa preplazí jeho slimák cez cieľovú čiaru, vsadí svoj kapitál na kryptomeny.

Samozrejme je to riziková investícia – rovnako ako každá iná investícia. Národná banka Slovenska (NBS) nás už v roku 2013 v tlačovej správe varovala a tento rok nás opätovne varuje, že: “virtuálne meny, ako napríklad aj tzv. Bitcoin, nie sú národnými menami, a teda nespadajú pod národné regulácie. Európska legislatíva, vrátane slovenského právneho poriadku, neupravuje a nevymedzuje činnosti súvisiace s virtuálnou menou. Takáto činnosť nie je regulovaná a dohliadaná Národnou bankou Slovenska a ani Európskou centrálnou bankou.”

NBS taktiež varuje, že: “virtuálne meny nemajú fyzickú protihodnotu vo forme zákonného platidla a účasť v takejto schéme virtuálnej meny je na vlastné riziko zúčastnených strán.”

Prečo sú banky také starostilvé?

Možno si myslíte, že vaše peniaze vás poslušne čakajú na účte, kde ste si ich uložili. Áno, čakajú tam, ale asi tak približne 3% z nich. So zvyškom vaša banka obchoduje, požičiava ho za úroky, investuje do depozitných fondov. V jednoduchosti využíva vás kapitál pre svoje vlastné potreby. Čo sa stane keď investujete do kryptomien? To je otázka na ktorú ľahko nájdete odpoveď aj samy. Pracujte na svojej finančnej gramotnosti, zistite ako fungujú finančné trhy a potom vám hneď bude zrejmé prečo sú kryptomeny zatracované rôznymi finančnými inštitúciami. Na začiatok doporučujem záživný dokument “Koniec peňazí ako ich poznáme”.

S veľkou silou prichádza veľká zodpovednoť

Je to naozaj tak ako to bolo v Spidermenovi. Veľká sila nám dáva možnosť k zmene. Záleží na nás k akej. Kryptomeny ako decentralizovaný platobný systém nepochybne naštrbili základy oporného múru kolobehu peňazí súčasného finančného trhu a dali nám šancu prehodnotiť jeho efektivitu a transparentnosť.

Varovanie NBS je síce pekné, otázne je, do akej miery je nezištné? Mohla by tiež pridať varovania pred rizikovými investíciami v hedžových fondoch, alebo varovať pred fiškálnou politikou vlády, ktorá sa prejavuje míňaním verejných zdrojov, namiesto toho, aby sa hospodársky rast využil na zníženie desivého zadĺženia.

Každopádne buďte obozretní, skúmajte investičné možnosti a zvažujte riziká svojich investičných rozhodnutí. A určite sa nenechajte rozhodiť jednou poplašnou správou. HODL!

Ak už nechcete prichádzať o dôležité ?‍?? informácie, aktuálny pohľad na dianie v oblasti kryptomien a najžhavejšie investičné signály určite sledujte nášu facebook fanpage alebo náš telegram kanál ??